Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vesmír můžete vidět i u vás doma. Jak zachytit pozůstatek Velkého třesku?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Věděli jste, že pokaždé, když zapnete starší televizi nebo rádio, slyšíte zbytky Velkého třesku? Stačí vyskočit z naladěné stanice. V rádiu uslyšíte šum, v televizi se můžete kochat zrněním. A ačkoliv se vám to zdá sebevíc podivné, koukáte na skutečný kus vesmíru přímo z tepla vašeho domova.

Zhruba 1% z tohoto zrnění pochází z něčeho, co se nazývá Cosmic Microwave Background Radiation (český ekvivalent je tzv. reliktní záření - pozn. red.), což je pozůstatek právě Velkého třesku.

Asi 400 000 let po Velkém třesku, v době, kdy ještě zdaleka neexistovaly žádné hvězdy ani planety, byl vesmír naplněný plynem plným elektronů, protonů a fotonů. Za běžného stavu by se elektrony a protony rádi spojovaly do vodíku, jenže celý vesmír měl v tu dobu teploty v řádech tisíců stupňů, které pro takové spojení nejsou vůbec ideální.

Místo toho vznikla tzv. plazma elektronových iontů. Ale co že to vlastně má společného s Velkým třeskem a vaším rádiem? Skrz tuto plazmu nemohou procházet fotony. A lidově řečeno v ní zůstanou "zaseklé". Když se pak vesmír ochladil a plazma se začala měnit ve vodík, fotony byly volné. Rozletěly se všemi směry, tehdy v podobě klasického viditelného světla.

Za miliardy let svého cestování se však díky nepředstavitelné velikosti vesmírů světelné vlny roztáhly a nyní cestují ve formě mikrovln. Antény rádií a starších televizí jsou na mikrovlny velmi citlivé. Když potom slyšíte šum a vidíte zrnění, velká část z něho je radiace slunce i dalších věcí. Můžete si však být jistí, že něco z něj je bez nadsázky světlem samotného stvoření. 

Ačkoliv specificky nerozlišíte které zvuky a obrazce to přesně jsou, pořád svým vlastním okem a uchem vnímáte něco, co je staré stejně, jako samotný čas. A to je možná zajímavější, než kdejaký pořad, který je na přístroji možné naladit.

Témata:  vesmir

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy