Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Cvičení orli likvidují dotěrné drony

Dron neboli kvadrokoptéra za letu
Dron neboli kvadrokoptéra za letu
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Amsterdam - Vzestup robotů a dronů je jasný, dá se s nimi užít mnoho zábavy, ale hlavně u bezpilotních prostředků vyvstává mnoho bezpečnostních otázek. Lidé se moc nedokážou bránit, když začne pořizovat snímky z něčeho, co nechcete. Nebo případně, co dělat, když vstoupí do letové dráhy na letišti. Nizozemská společnost přišla s řešením. Drony budou ničit pomocí orlů.

A nápad to není vůbec špatný, vždyť v přírodě už je zaznamenáno mnoho útoků, kdy drony sestřelil divoký orel. Podobně jako psi hlídají pevnou zemi, tak by úplně stejně mohli hlídat oblohu orli, jak informoval server sciencealert.com.

V podstatě každá země už má regulace, kde se smí a nesmí dron použít. Ale tyto pravidla se stejně ve většině případů porušují, protože je velmi těžké sundat dron z oblohy, jediná možnost je chytit pachatele přímo při ovládání, což může být někdy problém, když drony mají dosah i několik kilometrů.

Existují samozřejmě způsoby, jak je dostat z oblohy dolů, jako třeba sestřelení, nebo přerušení signálu. Ale nejsou nejlevnější a hlavně hrozí, že při pádu z výšky můžou zranit osoby dole.

Orli naopak svou elektronickou oběť chytí svými pařáty a odnesou ji do svého "hnízda", kde za dobře odvedenou práci dostanou odměnu v podobě jídla. Takže zde nehrozí žádné zřícení na zem.

Témata:  Drony zvířata

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy