reklama

Studie, která celkem vyšla na 25 milionů dolarů a probíhala dva roky, zjistila, že u myší, které byly neustále vystaveny záření z mobilních telefonů, došlo ke zvýšení rizika vzniku rakoviny mozku nebo srdce.

Jak server vysvětluje, studie odhalila, že u přibližně 2-3 % myších samců chronické a neustále vystavení rádiovým vlnám z mobilních telefonů způsobilo vznik vzácných nádorových onemocnění v mozku a srdci. U samic bylo toto riziko o něco menší.

Server ale upozorňuje, že důvody k panice zatím nejsou, protože tato studie nijak nepotvrzuje, že stejný vztah existuje i u lidí. Šlo navíc o vystavení velmi extrémním podmínkám.

Na druhou stranu ale podotýká, že tato studie jasně vyvrací předchozí oficiální tvrzení, podle kterých nemají mobilní telefony a jejich záření na živé organismy krom zahřívání tkáně žádný vliv.

„S ohledem na světové rozšíření mobilní komunikace mezi uživateli různého věku může i malé zvýšení výskytu nemoci v důsledku vystavení RFR (rádiovému záření) mít velké dopady na veřejné zdraví," varují výzkumníci z National Toxicology Program.

Server dodává, že ačkoliv u lidí tato vazba zatím prokázána nebyla, lidé mohou v rámci prevence raději používat handsfree zařízení a nenosit telefon v kapsách.