reklama

Cenu dotovanou milionem eur (zhruba 25,7 milionu korun) dostal Fin za to, že díky jeho technologii jsou přístroje výpočetní techniky "navzdory stále rostoucímu výkonu stále menší a cenově příznivější", zdůvodnila volbu laureáta nadace, která své ocenění uděluje každé dva roky.

Suntola se podílel na vývoji takzvané depozice atomárních vrstev (ALD), která se používá při výrobě velmi tenkých fólií a potahů pro mikroprocesory a digitální paměti. Komponenty s těmito izolačními nebo vodivými vrstvami jsou používány prakticky ve všech moderních počítačích a chytrých telefonech, uvedla agentura DPA.

"Metoda ALD je parádním příkladem technologie, která je před uživatelem skrytá, ale přesto je rozhodující pro viditelný vývoj," vysvětlila předsedkyně poroty Päivi Törmäová. Metodu lze podle ní použít také při zvyšování výkonu solárních kolektorů, LED diod a lithiových baterií pro elektromobily.

Technologickou cenu Millenium dostávají vědci za inovativní technologie, které zlepšují kvalitu života a podporují udržitelný rozvoj. V minulosti ocenění dostali například finský programátor a otec operačního systému Linux Linus Torvalds, japonský vědec Šinja Jamanaka věnující se výzkumu kmenových buněk nebo japonský vynálezce úsporných LED diod Šuji Nakamura.