Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluce pro neslyšící? Aplikace dokáže přeložit pořady i webové stránky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: GOPAS

Praha - Neslyšící, pro které je kvůli jejich handicapu obtížné sledovat média, mají k dispozici novou pomůcku. Počítačová aplikace by jim měla umožnit snadněji porozumět obsahu pořadů a internetových stránek - díky překladu do znakového jazyka.

Stejně jako vy nejspíš nerozumíte řeči neslyšících, nerozumí oni vám, ale také pořadům v televizi nebo čtení webových stránek, které nejsou doplněny znakovým jazykem. To by se ale mohlo už brzy změnit.

"Poskytujeme nástroj, který umožňuje velmi snadno překládat weby do českého znakového jazyka. Jde vlastně o to, že si stáhnete takový doplněk do vašeho prohlížeče," uvedla Kateřina Pešková z agentury pro neslyšící, která aplikaci vyvíjí.

Dodnes byli neslyšící vždy o krok pozadu za slyšícími, teď by se to konečně mohlo změnit. "V dnešní době máme třeba problém, že budou krajské volby a my nemáme informace o volebních programech," vysvětlila neslyšící Hana Víznerová.

"Ani informace, které získáme čtením, nejsou 100%, protože to je všechno v češtině a to je pro nás cizí jazyk," dodala. Většina lidí si totiž myslí, že neslyšící umí číst. Pro ty, kteří se s tímto handicapem narodili, je ale i psaná čeština velice náročná.

Přestože aplikace pro neslyšící byla spuštěna teprve dnes, mají o ni zájem desítky firem a některé instituce ji už dokonce využívají. Neslyšící ji ocení i při komunikaci se zdravotními pojišťovnami. Už nebudou muset číst složité texty, ale vše jim bude vysvětleno pomocí videa se znakovým jazykem.

"Když se neslyšící dostane na web, tak tam má v českém znakovém jazyce video, které ho upozorní na základní fakta. Je to důležité také v tom, abychom nabídli co nejširšímu spektru klientů možnost být srozumitelní," říká Mario Böhme z OZP.

"Neslyšící a nedoslýchaví jsou skupinou, která určitě vyžaduje zvláštní péči a pomoc. Je to jen další vývoj využití technologie, abychom toto zlepšili," doplnil ředitel Sdružení českých spotřebitelů Libor Dupal.

Neslyšící novou aplikací navíc dostávají větší svobodu. Nebudou totiž tolik závislí na překladatelích.

Témata:  zdravotně postižení internet život

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy