Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tutanchamonova hrobka vydala další objev. Král vlastnil vesmírnou dýku

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Tutanchamon je i přes svůj věk, jedna z nejznámějších historických postav starověku. Hlavně za to může perfektně zachovalá hrobka, tohoto chlapeckého krále, který záhadně zemřel v 19 letech.

Dlouhou dobu se také hovořilo, že hrobka je prokletá nějakým kouzlem, třeba i z jiného světa. George Herbert, první muž, který vstoupil do Tutanchamonovy hrobky zemřel o rok později. Nakonec se ale ukázalo, že Herbert zemřel na otravu krve po kousnutí komárem, ale s příběhem, že Tutanchamon má nějaké dočinění s jinými světy, je kousek pravdy.

Archeologové pomocí laseru dokázali zjistit, že minimálně jedna dýka z jeho hrobky pochází z vesmíru, přesněji z meteoritu. Je složena ze železa a niklu, kterého je tam o 7% více, než v normální čepeli ze Země.

King Tut had a space dagger https://t.co/fkK1h2I9D7

— The Garden Slug (@thegardenslug) 2. června 2016

 

Dýka ale není první a pravděpodobně ani poslední pozoruhodný artefakt, který Tutanchamonova hrobka ukrývá. Například náhrdelník, u kterého se původně myslelo, že je vyroben z chalcedonů, je ve skutečnosti z křemenného skla, které se nachází v libyjské poušti.

Objev dýky se datuje o 100 let, před dobu železnou a jelikož je tak dobře konstruována, vědci naráží na skutečnost, že staří Egypťané dokázali zpracovat železo dlouho dobu před zbytkem světa, jak píše server sciencealert.com.

Tutanchamonova hrobka může navíc ukrývat asi největší tajemství Egypta, a to hrob královny Nefertiti, původní testy laserem před několika měsíci hrobku nepotvrdily, ale vypadá to, že kolem je více tajných chodeb a na ty se historici právě zaměřují.

Témata:  Egypt hrobky historie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy