Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zásadní objev: Předchůdci lidí zapalovali ohně už před milionem let

Oheň, ilustrační fotografie
Oheň, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Madrid - Paleontologové objevili v jeskyni v jihovýchodním Španělsku zuhelnatělé pozůstatky, které byly zahřáty až na 600 stupňů Celsia. Blíže neurčený druh Homo žijící před 800 tisíci let byl průkopník ohně v Evropě.

Objevy v jeskyni poskytují nejstarší důkaz kontrolovaného ohně v Evropě. Předchůdci lidí pravidelné zapalovali ohně už před milionem let, řekl paleontolog Michael Walker z univerzity ve Španělsku.

Nejdříve měli oheň v Africe, poté se přesunul na sever, až na Střední východ a do Evropy se dostal až úplně naposledy o téměř 200 tisíc let později. Původně existovaly jen náznaky, že člověk vzpřímený zkoušel rozdělávat oheň před 780 000 lety, jak píše server sciencenews.org.

Vykopávky v jeskyni provedli už v roce 2011, od té doby paleontologové zkoumali více než 165 kamenných artefaktů a asi 2300 úlomků kostí, které zcela jasně vykazují známky zuhelnatění. Ohniště se mělo nacházet pět až sedm metrů od vchodu do jeskyně.

Témata:  oheň Člověk vzpřímený (Homo erectus) paleontologie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy