Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Einstein chyboval? Vesmír se rozpíná mnohem rychleji, než se předpokládalo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Astronomický ústav AV ČR

Oakland - Vesmír se rozpíná rychleji, než se předpokládalo. Jedná se o překvapivý objev, který otestoval část Einsteinovi teorie relativity. Společně to oznámila NASA a ESA v tiskové zprávě.

O celé čtyři procenta se vesmír rozpíná rychleji, než astrofyzici předpovídali. To opět vyvolává hypotézu o tom, co vyplňuje 95% zbylého vesmíru, ze kterého nejde žádné světlo a záření, jak píše agentura Reuters.

"Možná, že nás vesmír jen klame," říká Alex Filippenko z Kalifornské univerzity, který na studii pracoval. Rozpínání vesmíru totiž neodpovídalo předpovědi na základě měření záření, které zbylo z velkého třesku před 13,8 miliardami let.

Fyzici mají dvě vysvětlení, první je, že vesmír má neznámé subatomární částice, podobně jako neutrina, které cestují stejnou rychlostí, jako světlo. Druhý důvod, proč je rozpínání rychlejší je, že tzv. temná energie, což je anti-gravitační síla objevená v roce 1998, může "strkat" galaxie od sebe mnohem silněji.

Rychlejší rozpínaní vesmíru také vyvolává otázky, jestli je Einsteinova teorie relativity, která slouží jako nosný pilíř pro výpočet toho, jak hmota vzájemně působí, správně vymyšlena. Podle NASA není přesně definována a jsou v ní mezery.

Témata:  vesmir Albert Einstein

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy