Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uměla inteligence potřebuje mít svá práva, burcuje vědec z Oxfordu

Atlas - The Agile Anthropomorphic Robot
Atlas - The Agile Anthropomorphic Robot
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn – S rychlými pokroky v oblasti technologií se zdá být eventuální vytvoření skutečné umělé inteligence nevyhnutelné. Ačkoliv se ale většinou spekuluje o tom, jak lidstvo ochránit před jejími možnými riziky, matematik Marcus du Sautoy z Oxfordské univerzity se na celý problém podíval z druhé strany; podle něj bude třeba také umělou inteligenci ochránit před lidmi. Informoval o tom server Science Alert.

Du Sautoy se domnívá, že jak se bude umělá inteligence čím dál tím více přibližovat lidskému myšlení, bude jí třeba udělit stejnou morální a právní ochranu, jaká se vztahuje na lidi a o které běžně uvažujeme jako o lidských právech.

„Blíží se to do bodu, kdy bude možné říci, že si tato věc sama sebe uvědomuje, a možná tu je určitý mezní moment, kdy se najednou objeví vědomí. A pokud pochopíme, že tyto věci mají určitou úroveň vědomí, možná bychom jim měli poskytnou práva. Jsou to vzrušující časy," uvedl du Satoy.

Domnívá se, že nyní nadešel ten pravý čas pro diskuzi tohoto typu, protože došlo k výrazným pokrokům například v oblasti neurověd. Podotknul, že díky pokrokům v oblasti výzkumu mozku a vědomí z pohledu vědy již není tato otázka vyhrazena čistě filozofii.

„To, co je fascinující, je, že vědomí bylo po desetiletí jen něco, k čemu se nikdo nepřiblížil, protože jsme nevěděli, jak to měřit. Ale nyní jsme ve zlatém věku. Je to trochu jako Galileo s teleskopem. Nyní máme teleskop do mozku a to nám poskytlo příležitost vidět věci, jaké jsme nikdy dříve vidět nemohli," vysvětlil du Satoy.

Témata:  Roboti lidská práva

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy