Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bojíte se létání? Zkuste aplikaci odborníků z Olomouce

British Airways, ilustrační fotografie
British Airways, ilustrační fotografie
Foto: britishairways.com

Olomouc - Čas prázdnin a dovolených se kvapem blíží. Ne každý je ovšem z cestování nadšený. Olomoučtí odborníci proto vytvořili novou mobilní aplikaci, která má pomoci lidem odbourat stres a strach z létání.

Mobilní aplikace nese název Hlavně v klidu a lidé si ji mohou stáhnout do svých chytrých telefonů zdarma. (ZDE) K dispozici je v češtině, němčině, angličtině a španělštině.

"Obraceli se na mne čím dál častěji lidé, kteří hledali nějaké relaxační CD nebo návody na to, jak se uklidnit v různých situacích. Dříve toho bylo hodně, nyní však zůstala jen relaxační hudba. Sám nerad létám a mám strach, napadlo mne proto vytvořit na míru aplikaci za využití psychoterapeutických postupů proti strachu z létání," řekl dnes ČTK olomoucký psycholog Adam Suchý.

V aplikaci zájemci získají informace o bezpečnosti létání, atmosferických jevech, úzkosti a jejích běžných projevech. "Bylo prokázáno, že pokud lidé rozumí tomu, co se kolem nich v letadle děje, včetně zvuků, které slyší, jsou klidnější. V druhé části aplikace jsou využívány nácvikové psychoterapie. Lidé následují instrukce, které obsahují například svalovou relaxaci či práci s dechem. Jde o běžně používané techniky v psychoterapii, pomocí mobilní aplikace však mají lidé psychologa vždy při ruce," řekl psycholog.

Podle odborníků mají strach z létání obecně více muži než ženy, kteří se zřejmě hůře smiřují s tím, že musí někomu věřit a nemají situaci pod kontrolou.

Mobilní aplikace Hlavně v klidu by se mohla do budoucna rozšířit o další témata fobií. V úvahu připadá například strach ze zubaře či zkoušek.

Témata:  letectví a letadla cestování mobily

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy