reklama

Upíři nejsou jen fikce, v roce 2011 mladý muž vnikl do bytu ženy, kterou pokousal na krku. Prohlašoval, že je starý upír, který potřebuje krev, aby mohl zůstat naživu. Žena naštěstí utekla a na "upíra" zavolala policii.

Ve skutečnosti by si ale pitím krve muž moc nepomohl, neškodná je v malém množství a nesmí mít v sobě žádné patogeny. Zvláštní je, že když se krev pije, tak je pro tělo toxická. Jakmile je na místě, kde má být, tedy srdce, cévy atd., tak je nezbytná pro život, ale v žaludku vám rozhodně do života moc nepřidá.

Krev je totiž bohatá na železo a tělo má obecně problémy vylučovat jeho nadbytek. Předávkováni železem není u masožravých zvířat zase tak neobvyklé a podobný účinek to má i na lidi. Můžou se vám poškodit játra, nahromadit tekutiny v plicích, sníží se vám krevní tlak a můžete mít nervové poruchy.

Podle Johna Edgara Browninga, který zkoumal požívání krve v praxi, po celé Severní Americe existují tisíce lidí, kteří pijí krev z různých důvodů. Někteří tvrdí, že jim kyslík a železo dodává energii, jak informuje server Live Science. Podle něj nikdo z nich nezaznamenal vážnější vedlejší účinky.