Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci učinili velký pokrok ohledně viru Zika

Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington – Virus Zika se objevil velmi náhle a vyděsil celý svět. Zdálo se, že s každou další novou informací závažnost a agresivita tohoto viru rostla. Jak ale nyní informuje server Science Alert, vědcům se konečně podařilo učinit ve výzkumu tohoto viru klíčový průlom.

Vědcům se konečně podařilo odhalit, jak přesně virus Zika působí na lidské tělo a proč mohou být jeho důsledky tak ničivé, ačkoliv člověk může měsíce být nakažen bez jakýchkoliv symptomů.

Nová studie totiž odhalila, že virus přímo napadá progenitorové buňky v mozku, což je druh kmenových buněk, jejichž účel je ale již specifický. Virus po jejich napadení asi 20 % z nich zabrání tvořit nové neurony; co je horší, dokáže tak učinit, aniž by si toho imunitní systém všiml. Týdny se tak bez povšimnutí může v lidském mozku replikovat.

Na základě odhalení těchto nových informací se pak týmu vědců z Lékařského centra Texaské univerzity podařilo najít způsob, jak proti nákaze tímto virem bojovat. K tomu slouží lidský protein známý pod zkratkou IFIRM3, který lidské tělo přirozeně produkuje.

Testy ukázaly, že tento protein dokáže zpomalit schopnost viru zika napadat mozkové buňky u myší i u lidí, a dokonce dokáže zabránit i odumírání buněk, které je s virem spojeno. Zvýšením hladiny IFITM3 došlo k posílení buněčné membrány, takže virus měl problémy se do buněk dostat.

Vědci proto nyní budou pokračovat v dalším výzkumu. Zejména je nutné zjistit, zda vyšší hladina proteinu pomůže nakaženým pacientům, protože lidské buňky byly v tomto ohledu zatím testovány pouze v laboratorním prostředí. Jak ale vědci připomínají, IFITM3 by na základě dříve provedených studií mohl pomoci i proti dalším onemocněním, jako je horečka dengue nebo ebola.

Témata:  virus Zika vědci komáři

Aktuálně se děje

2. května 2024 13:35

Mrazivé počasí zničilo většinu úrody v Česku

Letos se v Česku kvůli intenzivním mrazům místo očekávaných 138 000 tun ovoce očekává sklizeň pouze kolem 30 300 tun. Sdělil to ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na tiskové konferenci v Praze po jednání se zástupci ovocnářů, vinařů a lesních školek. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy