Praha - Černý bez roste prakticky všude. Bezinková limonáda je oblíbenou klasikou. Květy černého bezu můžete využít i jinak - ochutnali jste například smažený bez? Z plodů se dá udělat i sirup, který pomáhá při chřipce nebo revmatismu.
"Před lípou smekni, před bezem klekni," říká jedno staré české přísloví. Doslova před pár dny začala tato oblíbená léčivka kvést. Spousta lidí však zbytečně čeká do podzimu. Přitom bezové květy mají mnohem širší využití, které často podceňujeme.
Bezinková limonáda
Přísady: 6 - 8 velkých květů černého bezu, 1 - 2 citróny (na plátky), 50 dkg cukru, 4 litry vody
Vodu svařte s cukrem, nechte vychladnout a přelijte do velké zavařovací sklenice. Přidejte bezové květy, kolečka citronu a sklenici zakryjte plátýnkem, přes které přetáhněte gumičku. Limonádu podávejte s ledem.
Med z květů černého bezu
Přisady: 25 květů černého bezu, 1 velký citron, 1 litr vody, 1 kg cukruKvěty bezu omyjeme a odstraníme velké stonky. Citron oloupeme a nakrájíme na kousky. Bezové květy s citronem vaříme asi 20 minut v litru vody, poté odstavíme a necháme ještě asi 24 hodin vylouhovat. Druhý den šťávu přecedíme přes plátno, přidáme cukr a vaříme do té doby, než se začne hmota táhnout. Podle chuti můžeme přidat ještě citron. Ještě horký med plníme do sklenic a zavíčkujeme. Hotový med můžeme ještě sterilizovat.
Smažené květy bezu - Kosmatice
Budete potřebovat : 4 velké květenství bezu (se stopkou), 2 vejce, špetka kypřícího prášku, 2 lžíce mléka, 3 lžíce hladké mouky,olej na smažení, práškový cukr na posypání (může být i skořicový cukr)
Z vajec, mléka, mouky a kypřícího prášku ušlehejte těstíčko, podobné tomu palačinkovému. Květenství vezmete za stopku a namočíte jej do těsta. Na pánvi rozehřejte větší množství oleje a květy smažte asi tři minuty dozlatova. Osmažené je pak pokládejte na papírové kuchyňské utěrky, odsajete tak přebytečnou mastnotu. Podávejte poprášené práškovým cukrem nebo cukrem se skořicí.
Bezinkový sirup
Přísady: 20 bezinkových květenství, 1 citron, nakrájený na plátky, 2 lžičky kyseliny citronové, 1,5 kg krupicového cukru, 1,2 l převařené vody
Vodu svařte s cukrem. Vložte do ní bezové květy, přidejte kyselinu citronovou, plátky citronu a nechte louhovat. Nechte na chladnějším místě stát tři až pět dnů. Dvakrát denně promíchejte.
Bezová pálenka
Oblíbená pálenka se dělá tak, že co největší množství květů necháte macerovat ve větším množství hroznové šťávy (nejméně 100 litrů, aby z toho něco bylo a dalo se vůbec vypálit). K destilaci přistoupíte až po několika týdnech a možná i měsících po řádném doběhnutí kvašení. Jakmile pak s příchodem podzimu dozrají bezové plody (bobule), nasbírejte je, vylisujte na šťávu a tu nechte zkvasit . Opět to potrvá několik týdnů až pár měsíců (podle teploty, v níž se kvasí), než bude takto upravený bez připraven k vypálení.
Čaj
Přísady: Na čaj vám budou stačit dvě lžičky usušených květů.
Ze sušeného bezu čaj dělávaly naše babičky. Je vhodný pro detoxikaci organismu.
Témata: vaření recepty, nápoje, zdraví
Související
11. listopadu 2024 12:52
8. listopadu 2024 20:19
29. srpna 2021 8:58
10. února 2019 17:10
17. listopadu 2018 20:16
29. září 2018 8:49