Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pochopení červí díry je zase o něco blíže. Vědci ví, co by se stalo s objektem uvnitř

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Lisabon - Již brzy bychom se mohli dozvědět mnohem více i o černých dírách. Fyzici přišli na to, jak teoreticky fyzický objekt dostat přes červí díru a možná se i dostat do jiného vesmíru.

Vypadá to jako pokračování filmu Interstellar, ale vědci nyní dokážou simulovat, co by se stalo např. židli, člověku, vesmírnému plavidlu, kdyby skončil uprostřed červí díry, které se teoreticky můžou nacházet uvnitř černých děr. "Udělali jsme to, že jsme zvážili zásadní otázku týkající se vztahu mezi gravitací a základní strukturou časoprostoru," řekl Diego Rubiera-Garcia, jeden z fyziků z univerzity v Lisabonu.

Podle Einsteinovy teorie relativity se ve středu černé díry nachází singularita, což je bod, ve kterém je síla gravitace největší a nejintenzivnější. Čas a prostor v této části neexistuje. Pokud se nějaký objekt bude blížit k horizontu událostí, v jednom směru se úplně rozpadne a protáhne se na druhé straně, a to díky extrémní síle gravitace uvnitř černé díry. Pokud objekt zůstane neporušen, bude nekonečně dlouhý a tenký. V podstatě taková špageta.

Začátkem roku fyzici z Cambridge tvrdili, že singularita nemusí být nutně na vnitřní straně černé díry, protože pro to neexistuje žádný důvod. To by znamenalo velké věci, pro naše současné chápání vesmíru. Znamenalo by to, že Einsteinova teorie relativity je špatná.

"Pokud existují singularity mimo vnitřek díry, tak to znamená, že obecná teorie relativity je špatná," říká Saran Tunyasuvunakool z univerzity v Cambridge. A jak to tedy je s tím průletem?

Tyto objekty pojmenovali fyzici jako pozorovatele. Následně je vymodelovali a spojili fyzikální a chemické interakce, které drží vše pohromadě, jak postupují geodetickou linií. To je cesta v časoprostoru, kterou objekt volným pádem následuje.

"Každá geodetická linie má odlišnou gravitační sílu, ale interakce mezi složkami těla udrží objekt pohromadě," řekl Rubiera-Garcia. To znamená, že konečná síla, bez ohledu na to, jak silná je, může kompenzovat vliv gravitačního pole poblíž a uvnitř červí díry.

Podle této nové hypotézy by objekty mohly přežít cestu červí dírou a dostat se tak na druhou stranu. Potenciálně i do jiného vesmíru.

Témata:  vesmir Černé díry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy