Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světelné znečištění se zvětšuje. Třetina lidstva nevidí Mléčnou dráhu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Boulder - Naše galaxie Mléčná dráha, která už od nepaměti “promítá” na noční oblohu hvězdy, pomalu uvadá. Respektive třetina lidstva už ji neuvidí v celé kráse a můžeme si za to sami. A to kvůli světelnému znečištění planety, jak ukazuje aktualizovaný atlas.

Američanů se to dotýká nejvíce, naši galaxii neuvidí rovnou 80 procent z nich. Celkově je to pak jedna třetina obyvatelstva, včetně Čechů. Ukazuje to aktualizovaná verze atlasu světelného znečištění, kterou vytvořili američtí a italští vědci.

Světelné znečištění je jedním z největších forem změn životního prostředí. Ve většině vyspělých zemí vytváří umělé osvětlení světelnou mlhu, která zakrývá hvězdy a souhvězdí na noční obloze.

"V USA jsou celé generace lidí, kteří v životě neviděli Mléčnou dráhu," říká Chris Elvidge, vědec z NOAA v Coloradu. "Lidé ztratili jediné propojení s vesmírem," dodal.

Kromě okradení člověka o Mléčnou dráhu, může světelné znečištění mít velký dopad na živočichy. Nepřirozené světlo může zmást volně žijící živočichy jako hmyz, ptáky nebo třeba mořské želvy, jak upozorňuje server Science Daily.

Témata:  vesmir galaxie světelné znečištění

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy