Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výtah do vesmíru bude zatím jen sci-fi. Vědci narazili na velký problém

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Hongkong - Uhlíkové nanotrubice by mohly být ten správný materiál, který by umožnil stavbu vesmírného výtahu. Nová studie ale naznačuje, že mikroskopické vlákna nejsou tak odolné, jak se původně plánovalo. Jeden nevhodný atom a celý výtah by se mohl zřítit.

Uhlíkové nanotrubice (CNT) jsou drobné duté válce vyrobené z propletených uhlíkových molekul. To jím zajišťuje výjimečnou pevnost, pro představu, jedno vlákno by mohlo udržet celý automobil.

Teoreticky se počítalo s tím, že by CNT mohl být dostatečně silný, aby vydržel obrovský tlak vyvíjený vesmírným výtahem. Pevnost v tahu má CNT 100GPa (Gigapascal), vědci ale zjistili, že pokud se jeden atom pohne, pevnost v tahu se sníží až o 60GPa.

To znamená, že jeden ztracený atom oslabí celé CNT vlákno, což je kritický problém, kdyby se to stalo v kabelu, který vede výtah až do vesmíru. A vzhledem k tomu, jak primitivně se CNT vlákna nyní vyrábí, je téměř jisté, že se tam najde špatná trubice. Vysoce kvalitní CNT se nestačí vyrábět ve velkém množství.

K vybudování vesmírného výtahu jsou podle propočtů kabely s pevností v tahu alespoň 50GPa a uhlíkové nanotrubice to v momentálním stavu být nemůžou, jak informuje server Gizmodo. Vypadá to, že se vesmírného výtahu jen tak nedočkáme.

Témata:  vesmir

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy