Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Raketa Falcon 9 vynesla do vesmíru "kamion" Dragon, veze zásoby na ISS

Dragon Space-X
Dragon Space-X
Foto: SpaceX

Společnost SpaceX dnes z Floridy úspěšně vyslala raketu Falcon 9 s nákladní lodí Dragon, která nese 2,5 tuny zásob pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), napsala agentura AP. Nynější let Falconu musel být z technických důvodů několikrát odložen, naposledy v pátek. Dragon by měl dorazit k ISS v pondělí.

Let tohoto Falconu 9 byl opakovaně odkládán, mimo jiné i kvůli potížím s rozvodem elektrické energie na ISS. Páteční odklad pak způsobil únik helia na druhém stupni raketového nosiče a problémy s přistávací plošinou v Altantiku. Všechny potíže se nyní podle agentury AP podařilo odstranit.

Loď Dragon není vybavena systémem automatického připojení ke stanici. Přistání vypadá tak, že robotická paže nejprve loď zachytí a poté ji astronauti připojí k ISS.

Main engine cutoff and stage separation confirmed. pic.twitter.com/GSpYkaRlSK

— SpaceX (@SpaceX) 4. května 2019

První stupeň rakety přistál několik minut po startu na plošině vzdálené zhruba 22 kilometrů od pobřeží. Původně se měla raketa vrátit na Cape Canaveral, ale SpaceX tam stále odstraňuje následky nezdařeného testu lodi pro přepravu posádek Crew Dragon, informovala agentura AP. Incident se stal 20. dubna a prázdná kapsle Dragonu při něm byla zničena.

K ISS nyní míří zásobovací loď Dragon a k posádce vesmírné stanice dopraví 2500 kilogramů zásob a dalšího materiálu. Jde o druhý vesmírný let tohoto Dragonu.

Témata:  raketa Falcon 9 Dragon Space-X ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy