Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč jsme ještě nenarazili na mimozemšťany? Vědci odhalují důvod

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.nasa.gov

San Diego - Zatímco někteří jsou rádi, že Zemi nekontaktovala cizí rasa a veškeré hledání mimozemského života bylo zatím neúspěšné. Nová studie vysvětluje proč tomu tak je a zároveň zažehla opět trochu naděje, jen si na to musíme chvíli počkat.

Naše galaxie je nepředstavitelně obrovská, takže pokud tam někde je vyspělá civilizace, která se pokusila o kontakt, můžeme se toho dočkat až po 1500 letech. Do té doby bychom neměli dělat ukvapené závěry o tom, že jsme ve vesmíru sami, tvrdí astronomové.

Studie z Cornellovy univerzity se zaměřuje na pravděpodobnostní analýzu tzv. Fermiho paradoxu. Ten je pojmenován po Italovi Enricu Fermim a snaží se vysvětlit, proč jsme ještě nenarazili na mimozemšťany, i když jen v Mléčné dráze existuje 100 až 400 miliard hvězd, takže je velmi pravděpodobné, že kolem některé obíhá planeta se životem.

Fermiho paradox počítá i s tím, že formy života nemusí být rozvinuty do inteligentní formy, nebo mít pokročilou technologii na cesty do vesmíru, podobně jako to máme nyní my, jak píše server Science Alert.

Televizní a rozhlasové signály ze Země byly do zbytku naší galaxie vyslány před 80 lety, a i když letí rychlostí světla, doposud dosáhly poloměru 80 světelných, což je i vzhledem k neustálému rozpínání vesmíru téměř nic. Astronomové říkají, že se signál nedostal k dostatečnému množství hvězd a planet, podle jejich výpočtů signál zatím nepokryl ani 1 procento galaxie. A stejně to může být i u jiných mimozemských kultur, které vyslaly signál do vesmíru. Za 1500 let už by to ale mohlo být úplně jinak, je velmi pravděpodobné, že signály někdo zachytí.

Témata:  vesmir mimozemšťané / UFO Země

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy