Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unikátní jev: Na obloze zasvítil jahodový měsíc

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Washington - Letní slunovrat bude tento rok velmi sladký. Na obloze totiž půjde vidět tzv. jahodový měsíc, který bude zaznamenán teprve podruhé ve své historii.

Dnes je nejdelší den v roce, tentokrát je ale něco jinak. Kromě slunovratu je dnes i úplněk a pokud tyto dvě věci nastanou, vznikne jahodový měsíc, který byl pojmenován podle indiánských kmenů, kteří slunovrat brali jako signál ke sklizni ovoce.

Jak informuje server Gizmodo, jedná se o velmi ojedinělou událost. Poprvé byl jahodový měsíc popsán a pozorován v roce 1967, i když někteří říkají, že naposledy byl jahodový měsíc pozorován před 70 lety. Tak jako tak se jedná o velkou událost, když se měsíc "změní" a vidá jasný signál sběračům červeného sladkého ovoce.

Celou událost bude živě vysílat observatoř na Kanárských ostrovech a můžete ji sledovat ZDE, přímý přenos začíná pro Českou republiku bohužel ve dvě hodiny ráno.

Témata:  Měsíc 1 slunovrat Měsíc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy