reklama

edna z planet má velikost Neptunu a obíhá hvězdu zhruba 470 světelných let daleko a je stará pouze 11 měsíců. Druhá má blíže k Jupiteru, je vzdálená 430 světelných let a je stará jen dva miliony let.

Na první pohled se to může zdát jako hodně dlouhá doba, ale v měřítku vesmíru jsou to ještě malé mimina. Pokud bychom jejich stáří převedli na lidské roky, tak mají teprve několik měsíců. Pro srovnání, Slunce je například staré 4,5 miliard let.

Tyhle dvě planety jsou nejen zvláštní kvůli jejich věku, ale obě jsou obří planety, které obíhají poměrně blízko svých hvězd. Jedná se o velkou hádanku k pochopení exoplanet, jako takových. Vědci neví, proč jsou takto velké planety tak blízko hvězdě. A proč v naší soustavě jsou poměrně daleko.

Mají zatím dva možné scénáře, jak píše server Science Alert. Podle první verze se planety zrodily a vyrostly v horkém vnitřním disku blízko hvězd, anebo by mohla existovat interakce mezi dalšími hvězdami a planetami, které by mohly způsobit, že se planety dostávají pomalu ale jistě do chladnějších částí, dále od své hvězdy.