Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jste v neustálém stresu? Neurologové zjistili zajímavou věc

Práce na pc, ilustrační fotografie
Práce na pc, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Řím - Stres většina z nás chápe jako negativní záležitost, která má závažné důsledky pro naše zdraví. Vědci však opět potvrdili přísloví, že všechno zlé je k něčemu dobré.

Podle studie Texaské univerzity, která zahrnovala 330 účastníků, mají ti, kdo jsou zatíženi příliš mnoha úkoly, větší pravděpodobnost, že se jejich mozek udrží ve zdravém stavu.

Osoby, které byly více zaměstnány úkoly, zpracovávaly informace rychleji a jejich paměť, uvažování a slovník byly bohatší než tomu bylo u osob méně zaměstnaných. Podle vědců životní styl bohatý na nejrůznější aktivity zvyšuje možnosti učit se novým věcem, stimuluje mozek a klade před něj stále nové výzvy.

"Ze studie vyplývá, že více zaměstnané osoby mají tendenci mít lepší kognitivní schopnosti, především pokud jde o zapamatování věcí, které se nedávno naučily," vysvětluje jedna z autorek výzkumu Sarah Festiniová.

Co však říci o tom člověku, který čelí stresu neustále? "Kdo je příliš stresován, může mít problémy. Je možné, že nedokáže zvládat situaci," vysvětluje Denise Parková z Texaské univerzity. "Avšak získané údaje ukazují, že výhody pro mozek převažují. Nyní se tým vědců snaží zjistit, jak je možné, že četné úkoly mají pozitivní vliv na mozek. Chtěli bychom najít recept na to, jak zachovat mozek v plné síle i ve stáří," dodává.

V útlém věku pomáhá lepšímu rozvoji mozku mateřská láska. Rozvíjejí se zvláště některé jeho části, jako je hipokampus, který hraje velkou roli při krátkodobém uchovávání informací a při prostorové orientaci.

Tým vědců z Washingtonské univerzity sledoval 127 dětí od období před nástupem do školy až do dospělosti. Vědci přitom použili skenování mozku. Následně konstatovali, že u dětí, jejichž matky je podporovaly více než je průměr, byl pozorován růst hipokampu, který byl dvakrát větší než u jejich spolužáků, jimž matky tolik podpory neprojevovaly. Vědci také zjistili, že růst hipokampu je spojen se zdravějšími emotivními funkcemi, když děti vstupují do dospělosti.

Témata:  stres zdraví práce

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy