Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Číně byl dokončen největší radioteleskop na světě. Bude hledat mimozemský život

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Peking - Čína úspěšně dokončila stavbu největšího radioteleskopu na světě, který má za úkol hledat mimozemský život. Poslední část teleskopu, který je znám pod jménem FAST, se podařilo upevnit v neděli. Vědci stojící za projektem nyní začnou s kalibrací a prvními testy.

Stavbu dokončili Číňané v neděli dopoledne, když do centra obrovského 500 metrového talíře instalovali poslední ze 4450 panelů, ze kterých je FAST tvořen. Upevnění posledního trojúhelníkového panelu začalo podle čínské zpravodajské agentury Xinhua v 10:47 místního času a trvalo přibližně hodinu.

Dokončení teleskopu za 180 milionů dolarů v čínské provincii Pingtang přihlíželo kolem 300 lidí, mezi kterými byli kromě stavbařů také vědci, novináři a nadšenci.

Zdroj: YouTube

"Teleskop je ohromně důležitý pro lidi při objevování vesmíru a mimozemských civilizací," sdělil agentuře Xinhua jeden z přihlížejících Liu Cixin, který je úspěšným autorem sci-fi.

Podle vedoucího čínského Národního astronomického úřadu pro pozorování (NAO) Zhenga Xiaoniana nyní začnou poslední přípravy a ladění systému před prvními testy.

FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) se bude využívat nejen k hledání mimozemského života, ale také bude sloužit k lepšímu pochopení vzniku vesmíru.

Teleskop je velký přibližně jako 30 fotbalových hřišť, se svými 500 metry zastíní dosavadní největší observatoř Aricebo, která měří 300 metrů. Podle Zhenga bude teleskop držet první místo dalších 10 až 20 let.

Témata:  Čína UFO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy