Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vtipný experiment dokázal přechytračit lvy. Nápad by mohl zachránit ohrožená zvířata

Lev
Lev
Foto: Pixabay

Gaborone - Britský vědec v Botswaně přišel opravdu s originálním řešením, jak ochránit krávy místních farmářů před lvy. Maluje jim na zadek oči.

Vědec Neil Jordan experimentoval s netradičním řešením, které nakonec sklízí úspěchy. Šelmy pátrající po kořisti matou oči na zadku natolik, že na kořist nezaútočí. Lvi věří, že si jich zvířata všimla, což často stačí k tomu, aby se vzdali snahy lovit.

Někteří z farmářů se jeho nápadu s očima na kravském zadku (foto zde) vysmáli, ale zoufalá situace je přinutila změnit názor. Jordan, který spolupracuje s australskou Univerzitou v Novém Jižním Walesu a zoologickou zahradou Taronga v Sydney, přišel na řešení po dlouhém pozorování chování lvů.

"Když si antilopa všimla, že se na ni lev chystá zaútočit, lev souboj okamžitě vzdal a odešel," řekl Jordan pro australská media. "Využíváme běžné signály zvířecího světa k ochraně dobytka, ale i samotných lvů. Farmáři v Africe běžně lvy a další predátory tráví, aby ochránili svůj drahocenný dobytek," dodal věděc.

Během desetitýdenního zkušebního období Jordan pomaloval 23 krav. "Žádné z nich se nic nestalo. Zatímco 3 krávy z 39 nepomalovaných kusů lvi ulovili a sežrali," uzavřel Jordan, který svůj nápad bude nadále testovat a pokusí se ho využít i k ochraně dalších zvířat.

Témata:  lvi zvířata zajímavosti

Aktuálně se děje

3. května 2024 11:17

Kuleba chce zapojit Rusko do jednání o míru nejdříve po summitu ve Švýcarsku

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy