Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaký hlas měl dinosaurus? Zapomeňte na Jurský park, vše je jinak, tvrdí vědci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Austin – Čím více toho víme o dinosaurech, tím více se ukazuje, že to nebyli hrůzostrašné monstra, ale spíše velcí podivní ptáci. Draví dinosauři v čele s Tyranosaurem rexem vůbec neřvali, jak můžeme znát z hollywoodských filmů, ve skutečnosti zněli úplně jinak.

Podle výzkumníků z univerzity v Arizoně dinosauři mumlali nebo vrkali se zavřenými ústy, podobně jak můžeme dnes vidět u mnoha ptáků, kteří dokáží vydávat zvuky se zavřenými zobáky.

„Naše výsledky ukazují, že vokalizace se zavřenými ústy se vyvinula u archosaurů minimálně 16 krát. (Archosauři jsou skupina živočichů, kam patří ptáci, krokodýli, ale i dinosauři – pozn. redakce). Zajímavé je, že pouze s větší velikostí těla používají vokalizaci s uzavřenými ústy," řekl Chad Eliason z univerzity v Arizoně.

Níže je příklad, jak by zhruba mohl znít zvuk vydávaný dinosaury, pštros by mohl být klíčem k úspěchu, jak píše server redorbit.com.

Zdroj: YouTube

Tým vědců zkoumal evoluci vokalizace u ptáků a právě díky tomu, že dinosauři jsou prapředci ptáků, domnívají se, že podobnou vokalizaci měli i velcí obyvatelé Země před miliony a miliony let. I když se nejedná o žádný převratný argument, vědci říkají, že nikdy nebyl ve fosiliích nalezen důkaz, že by dinosauři měli řvát.

„Nejlépe to pochopíme tak, že pořádně prostudujeme vokalizaci živých ptáků," řekla spoluautorka studie Julie Clarková. „Jedná se o další věc, která může přispět k tomu, že na dinosaury nahlížíme úplně jinak, než jací ve skutečnosti byli," dodala.

Témata:  dinosauři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy