Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Život v zajetí je pro žraloky bílé smrtelný. Po pár dnech vždy uhynou +VIDEO

Žraloci, ilustrační fotografie
Žraloci, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Pokud se vydáte do zoologických zahrad nebo velkých akvárií, většinou tam najdete různé žraloky, ale nikdy nenarazíte na žraloka bílého. A to, i když by je tam ředitelé rádi měli, už jen kvůli tomu, že se jedná o nejznámější druh žraloka.

Vždy, když se někdo pokusí chovat žraloka bílého v zajetí, tak se z toho stává okamžitý hit a davy lidí se na ně chodí dívat. Jenže většina těchto paryb zahyne během několika dní až týdnů. Proč se to děje?

Existují dva důvody, proč žralok bílý není chován v zajetí. První důvod je, že akvárium pro žraloka bílého je příliš drahé a jen ho tam dostat vyžaduje velké množství zdrojů. Důležitější důvod je, že žraloci po vytažení z oceánů velmi rychle umírají, bez ohledu na to, jak se k nim ošetřovatelé chovají a jak dobré mají připravené akvárium.

Před rokem 2004 byl v zajetí nejdéle držen žralok bílý pouhých 16 dnů, a to na udržení jeho života spolupracovalo několik světových institucí. Podle mnohých za to mohli zranění, které si žraloci způsobí při přepravě a při vylovení z oceánů. Do akvárií už se pak mají dostávat umírající druhy, kteří se nedokážou ze svých zranění zotavit.

Zdroj: YouTube

Po roce 2004 dokázali udržet žraloka v zajetí po dobu 6 měsíců, a to díky obrovskému akváriu, které pohltilo téměř 4 miliony litrů vody. Do akvária byl vybrán malý žralok, který měřil něco málo přes metr, a přesto ho museli po půl roce pustit zpátky do přírody.

Stres se zvyšoval a brzy se žralok proměnil ve vraždící mašinu a začal zabíjet ostatní žraloky jiných druhů v akváriu, jak informuje server Science Alert. Pravděpodobně se jednalo o poslední velký pokus, o to držet žraloka bílého v zajetí.

Žraloci bílí totiž dávají přednost otevřené vodě, protože velmi rádi plavou dlouhé vzdálenosti, v akváriu neustále naráží do skla tak moc, že si svůj nos úplně rozbijí a na zranění zemřou, nebo je zabije dříve velký stres.

Témata:  žraloci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy