Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průlomový objev: Byl místo velkého třesku „velký odraz“? Vědci přišli s důkazem

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Londýn/Ottawa – Zatím převládající teorií ohledně vzniku našeho vesmíru je takzvaná teorie velkého třesku. Jak ale nyní upozorňuje server Science Alert, to by se mohlo do budoucna změnit – vědci totiž demonstrovali, že mohla proběhnout alternativní teorie, takzvaný „velký odraz“.

Teorie velkého třesku předpokládá, že náš vesmír vznikl obrovskou explozí z nekonečně hmotného bodu. Teorie velkého odrazu (Big Bounce) ale oproti tomu tvrdí, že vesmír neustále prochází fázemi rozpínání a smršťování.

Vesmír by se podle této teorie mohl přirovnat třeba k balónku, který se postupně nafukuje, až dosáhne nějaké maximální velikosti. Namísto prasknutí ale v tuto chvíli začne „ucházet“ a smršťovat se, až dosáhne svého minima. Pak se celý proces opakuje.

To, co by podle modelu velkého třesku bylo startovním bodem vesmíru, by tak podle tohoto modelu bylo pouze momentem přechodu od smršťování zpět k rozpínání. Právě tento přechod ale doposud vědcům dělal problémy.

Nevěděli totiž, jak vyřešit problém, který by představovalo možné zničení vesmíru v jeho nejmenším a největším stádiu. To se nyní pokusil vysvětlit tým vědců z Velké Británie a Kanady. Podle jejich teorie by v tomto momentě namísto normálních zákonů fyziky ve vesmíru začaly platit zákony kvantové mechaniky.

Zjednodušeně řečeno, v momentě, kdy je vesmír ve svém nejmenším nebo největším stádiu a kdy by podle fyzikálních zákonů došlo k jeho zničení, by se do hry dostala kvantová mechanika, která by zajistila přechod od fáze rozpínání ke smršťování a naopak.

Pro dokázání této teorie vědci vytvořili počítačový model, který jim dle jejich slov umožnil dokázat, že se díky kvantové mechanice vesmír mohl z jediného bodu a s minimem „ingrediencí“ začít rozpínat. Dalším krokem tak podle nich bude dokázat, jak by za těchto podmínek došlo k vytvoření vesmírných objektů, jako jsou například galaxie.

Témata:  vesmir vědci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy