Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obezita předčasně zabije osm mužů z deseti. Výsledky obří studie jsou hrozivé

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn – Tři slavné univerzity Oxford, Cambridge a Harvard se spojily, aby zjistily, proč obézní muži umírají dříve než ženy. Jedná se o největší studii ohledně důsledků obezity vůbec, jak informuje server Telegraph.

„Zjistili jsme, že muži, že kteří byli obézní, mají mnohem vyšší riziko předčasného úmrtí než obézní ženy," řekl doktor Emanuel DI Angelantonio z univerzity v Cambridge. „To je v souladu s dřívějšími pozorováními, že obézní muži mají větší inzulinovou rezistenci, větší hladinu jaterních tuků než ženy," dodal.

V současné době trpí nadváhou 61 procent dospělých a průměrná hmotnost se neustále zvyšuje. Průměrně o 1,5 kilogramu za deset let. S nadváhou se spojuje mnoho nemocí a chorob, včetně deseti druhů rakoviny, mrtvice, onemocnění dýchacích cest atd.¨Výzkumníci sestavili data z neuvěřitelných 10,6 milionů lidí, kteří se podíleli na studii v letech 1970 až 2015, a to v 32 různých zemí. Zvýšené riziko předčasné smrti platilo i pro podvyživené lidi, ukázala studie.

Riziko smrti se strmě zvyšovalo přitom, jak rostl index tělesné hmotnosti (BMI). Při zvýšeném BMI se u mužů riziko předčasné smrti zvýšilo čtyřikrát. Což znamená, že 8 z 10 mužů zemře předčasně, u žen to bylo zvýšení „pouze" 2,7krát.

„Obezita je po kouření na druhém místě důvodu předčasného úmrtí v Evropě," uvedl spoluautor studie profesor Sir Richard Peto z Oxfordu. Výzkum také vyvrátil „paradox obezity", kdy nedávné studie ukázaly, že v některých případech může být tuk prospěšný.

Témata:  obezita lékaři hubnutí, zdraví, nadváha zdraví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy