Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát vybral na daních v pololetí meziročně více

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Finanční úřady vybraly v pololetí na dani z přidané hodnoty (DPH) 157,5 miliardy korun, což je meziročně o téměř devět miliard korun více.

Na dani z příjmu právnických osob stát také vybral o devět miliardy korun více, celkem přes 86,7 miliard korun. Vyplývá to z dat Finanční správy. Meziročně vyšší daňové příjmy finanční správa zaznamenala také u daní z příjmu fyzických osob nebo u odvodů z loterií.

Růst u DPH byl podle dřívějšího vyjádření ministerstva financí ovlivněn vyšší efektivitou výběru daně díky zavedení kontrolního hlášení a rozšíření přenesené daňové povinnosti. K růstu přispěla i rostoucí spotřeba domácností a vlády.

"Vyšší efektivita výběru daně přispěla k nárůstu inkasa zhruba jednou polovinou a druhá polovina růstu inkasa byla generována růstem spotřeby," uvedlo v souvislosti s daty o vývoji státního rozpočtu na počátku července ministerstvo. Za růstem inkasa firemních daní je vedle lepšího výběru daní obecně dobrý výkon ekonomiky.

DPH, daň z příjmu právnických osob i daň z příjmu fyzických osob patří mezi takzvané sdílené daně. Jejich výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů.

Témata:  daně Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy