reklama

Došlo tak ke snížení přepokládané hodnoty veřejné zakázky pod finanční limit stanovený zákonem a v důsledku toho nebyla veřejná zakázka zadána v odpovídajícím druhu zadávacího řízení. Postup zadavatele mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. České dráhy, a. s. již uzavřely smlouvy o dílo s vybranými dodavateli Pars nova a. s. a ŽOS Vrútky, a. s.

"Obecným principem při vymezování předmětu veřejné zakázky je dodržení souvislosti z hlediska místního, funkčního, časového nebo technologického," uvedl uohs.cz.

Úřad ve svém rozhodnutí konstatuje, že v předmětné veřejné zakázce došlo k současnému splnění všech požadovaných hledisek, tj. časové, místní a věcné (technologické) souvislosti.

Úřad se v odůvodnění svého rozhodnutí, v části týkající se splnění věcné (technologické) souvislosti, opírá mimo jiné i o posudek znaleckého ústavu ČVUT, v němž bylo konstatováno, že přezkoumávané opravárenské práce u osobních vozů s podvozky SGP 300 I. a II. série nejsou natolik odlišné, aby opravy musely být vykonávány dvěma různými subjekty a nikoliv pouze jedním.