reklama

Dokud podnik hru Pokémon GO na začátku července nespustil, využíval každé příležitosti k tomu, aby tvrdil, že středem jeho zájmu jsou stále herní konzole, zatímco hry pro smartphony jsou jen prostředkem, jak přilákat více lidí.

Úspěch hry Pokémon GO, se kterým nepočítali ani jeho tvůrci, ale ukázal potenciál takzvané rozšířené reality a potenciál Nintenda vydělávat na souboru populárních postaviček, jako je princezna Zelda nebo instalatér Super Mario.

Zakladatel a investiční ředitel společnosti Oasis Management Seth Fischer je jedním z nejznámějších manažerů hedgeových fondů v Asii. Dlouhou dobu je menším, avšak hlasitým akcionářem. Když jej povzbudil úspěch her jako je Candy Crush, bojuje léta za to, aby japonský výrobce konzolí vyvíjel a prodával hry pro platformy, které provozují americké společnosti Apple a Google.

"Doufám, že teď už budou chápat sílu chytrých telefonů," citovala Fischera agentura Reuters. "Výsledkem bude, jak doufám, celková změna strategie," uvedl. "Mým dalším cílem je zaměřit se na zpeněžení zbytku jejich 4000 patentů na mobilní hry, hry pro vícero hráčů, a tak dále. Myslím si, že by na licencích mohli vydělávat 30 až 60 miliard jenů ročně (6,9 miliardy až 13,8 miliardy Kč)," uvedl také Fischer. Oasis, podle toho, jak ji popsal, funguje jako akcionář a poradce pro ty, kdo vlastní akcie Nintenda.

Prezident Nintenda Satoru Iwata loni upozornil, že velkou změnu ve firmě nelze příliš očekávat. Expanze do oblasti her pro smartphony se neuskutečnila proto, že "bychom ztratili nadšení či naděje v divizi konzol", řekl tehdy.

 

Společnost Nintendo se ke svým dalším krokům nevyjádřila, mnoho lidí ale spekuluje, že by jejich součástí mohly být i jiné oblíbené postavy. Japonská firma, která se tolik zaměřuje na hardware, měla v plánu představit zařízení nazvané Pokémon GO Plus, které by se mohlo svézt na úspěchu mobilní hry. Zařízení vibruje, když se postavička Pokémonů nachází nedaleko, takže hráči je mohou chytat, aniž by museli neustále sledovat mobilní telefon.

 

Analytická společnost Macquarie Research odhaduje, že Pokémon GO má předpoklady k tomu, aby se stal první mobilní hrou, která vygeneruje čtyři miliardy dolarů ročně. Porazila by tím další veleúspěšnou hru Candy Crush Saga a hru Clash of Clans od společnosti Supercell.

Analytici tvrdí, že šílenství kolem Pokémonů naznačuje, že Nintendo má před sebou ohromné příležitosti k velkému zisku - až ale konečně přijde s vážněji myšlenými hity. Nic ovšem nenaznačuje, že to bude brzy. Ze čtyř mobilních her, které Nintendo slíbilo, že v rámci stávajícího finančního roku uvede na trh, by dvě z nich měly být hry o zvířecím městečku Animal Crossing a strategie Fire Emblem. Tedy ani stopa po Mariovi nebo opičákovi Donkey Kongovi. Alespoň prozatím.