Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprvé zasedne rada ČNB s Rusnokem. Měnová politika by se měnit neměla, odhadují odborníci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Ve čtvrtek 4. srpna zasedne Bankovní rada České národní banky. Podle analytiků ponechá sazby na minimech a oznámí pokračování režimu devizových intervencí z cílem udržet korunu poblíž kurzu 27 korun za euro.

Centrální banka zároveň zveřejní novou makroekonomickou prognózu. Podle současné z května počítá letos s růstem ekonomiky o 2,3 procenta a v roce 2017 o 3,4 procenta.

Jednání bankovní rady o nastavení měnové politiky bude prvním, kterého se ve funkci guvernéra zúčastní Jiří Rusnok a členové bankovní rady Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký. Ti se ujali funkcí 1. července.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška první měnové zasedání rady v obměněném složení zůstane téměř jistě beze změn. "V prognóze zřejmě dojde ke snížení výhledu HDP na rok 2017, který má ČNB nyní citelně nad tržním odhadem. Tato změna ale nutně nemusí znamenat výraznější posun ve výhledu inflace," uvedl. Rovněž analytik Home credit Michal Kozub uvedl, že jednání ČNB nebude svým výsledkem ani obsahem nijak překvapující.

"Bankovní rada sice bude poprvé jednat v obměněném složení, kurz měnové politiky se ovšem nezmění. Úrokové sazby zůstanou na nule, kurzový závazek má před sebou ještě rok trvání, možná déle. Jediné, na co se bude čekat, bude případný náznak, zda nedojde k posunu očekávaného konce kurzového závazku," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Bankovní rada ČNB na konci června zopakovala, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017. Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák se domnívá, že ukončení intervenčního režimu v polovině příštího roku je nepravděpodobné. Důvodem bude posunutí termínu na ukončení programu výkupu cenných papírů Evropskou centrální bankou, který se očekává.

"V případě dalšího uvolnění měnových podmínek ze strany ECB vzroste pravděpodobnost, že ČNB bude nakonec nucena odsunout termín ukončení intervenčního režimu do druhé poloviny roku 2017, nebo dokonce až za jeho horizont," uvedl také hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Intervence na devizovém trhu na oslabení koruny znamenají, že centrální banka nakupuje cizí měnu a prodává koruny. V případě potřeby, tedy bude-li se kurz koruny obchodovat na úrovních neslučitelných s kurzovým závazkem ČNB, zahájí tým obchodníků v Sekci bankovních obchodů ČNB automaticky nákupy zahraniční měny za koruny. Tímto způsobem ČNB bude bránit posílení kurzu přes úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako „poblíž hladiny 27 CZK/EUR".

Na nákup cizí měny může ČNB použít koruny v nekonečném množství, neboť českou měnu sama vydává v papírové i elektronické podobě, vysvětluje cnb.cz. ČNB je rozhodnuta v případě potřeby intervenovat v takovém objemu a tak dlouho, jak bude potřeba k dosažení požadované hodnoty měnového kurzu, a tím k plnění jejího inflačního cíle v budoucnosti.

Témata:  ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy