reklama

Pokles výroby elektřiny v jaderných elektrárnách se podařilo téměř nahradit zvýšenou výrobou na uhelných zdrojích a celkově proto výroba z tradičních zdrojů za první pololetí klesla jen o jedno procento. Přispělo k tomu též dokončení komplexní obnovy všech tří bloků Elektrárny Prunéřov. „Negativní dopad rozšířených kontrol svarů v jaderných elektrárnách na zisk v prvním pololetí se nám podařilo více než kompenzovat vyšší a efektivnější výrobou v uhelných elektrárnách a zejména díky zisku z obchodování s komoditami"," uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Za celý letošní rok Skupina ČEZ nadále očekává očištěný čistý zisk na úrovni 18 miliard korun. „Relativně nízký čistý zisk, který očekáváme ve druhém pololetí, má vedle tradičních sezonních vlivů dva významné faktory. Nárůst odpisů a pokles kapitalizovaných úroků související se zařazením komplexně obnovené Elektrárny Prunéřov do majetku. A dále letos nemůžeme počítat s loňským vrácením části daně za emisní povolenky z let 2011 a 2012, které v druhém pololetí 2015 přineslo do zisku 3,8 mld. Kč," uvedl místopředseda představenstva a finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

Odhad EBITDA byl upřesněn na úroveň 58 mld. Kč zejména z důvodu prodloužení odstávek jaderných zdrojů a posunu očekávaného rozhodnutí soudu ohledně plnění závazku SŽDC z roku 2011. Pozitivně na výhled celoročního hospodaření naopak působí omezení stálých provozních nákladů.

"Skupina ČEZ v prvním pololetí potvrdila roli největšího alternativního dodavatele plynu na českém trhu. Prodej meziročně vzrostl o 9 procent, a počet zákazníků již téměř dosáhl úrovně 400 tisíc," doplnil Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ.

Pozitivní vývoj české ekonomiky potvrzuje spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce, která vzrostla meziročně o 1,4 %, po klimatickém a kalendářním očištění o zhruba 0,4 procenta.