Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Míra zadlužení je problémem většiny zemí EU. Jak jsme na tom my?

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Aktuální číslo časopisu Statistika&My se věnuje zadluženosti zemí EU. Většina z nich rozpočtovou kázeň porušuje, Česko nikoli.

Celkový vládní dluh České republiky loni klesl na 40,3 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 42,2 procenta. Požadavky na přijetí eura, takzvaná maastrichtská kritéria, stanovují tento dluh pod 60 procenty HDP.

Vládní dluh je tvořen dluhem vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů. V Česku tento dluh stoupl o 17 miliard na 1,836 bilionu korun. V poměru k HDP ale podíl klesl, což bylo dáno mimořádně silným růstem české ekonomiky. Česko tak loni zůstalo sedmou nejméně zadluženou zemí EU.

V celé EU dluh na konci loňského roku činil 85,2 procenta HDP, v eurozóně 90,7 procenta HDP. Vedle Česka se dařilo redukovat míru zadlužení v letech 2014 a 2015 ještě Irsku, Maltě, Slovensku a Lucembursku, déle než dva roky klesal tento ukazatel v Německu a Maďarsku.

Z devíti unijních zemí, které dosud mají vlastní měnu, je dluh pod 60 procenty HDP vedle Česka ještě v Dánsku, Polsku, Švédsku, Bulharsku a Rumunsku. Kritérium nesplňuje Maďarsko (75,3 procenta HDP), Chorvatsko (86,7) a Británie (89,2).

Nejvíce zadluženou zemí je Řecko (176,9 procenta HDP). Mezi další země s dluhem přesahujícím 100 procent HDP patří Itálie, Portugalsko, Kypr a Belgie.

Témata:  státní dluh Česká republika EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy