Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan zakročí proti tureckým bankám. Účtují si příliš vysoké úroky

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Bankovní domy v Turecku by po nezdařeném vojenském puči neměly účtovat příliš vysoké úrokové sazby. Prohlásil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Slíbil podniknout opatření proti těm bankám, které se v otázce úroků "ocitnou na nesprávné cestě". Pro tureckého prezidenta to je jedno z dosud nejostřejších vyjádření na účet bankovních institucí, uvedla agentura Reuters.

Erdogan, který dává přednost hospodářskému růstu postavenému na spotřebě, si vysoké výpůjční náklady bere na mušku celkem běžně. Turecký prezident je toho názoru, že úrokové sazby způsobují inflaci, což je v rozporu s klasickou ekonomickou teorií.

"Nebudeme se zdráhat poznačit si a zabývat se bankami, u kterých zjistíme, že v otázce úrokových sazeb a úvěrových opatření jsou na nesprávné cestě," řekl Erdogan v projevu k členům turecké komory exportérů.

Prezident prý bude považovat za "zradu", když banky "nepřipraví podmínky investorům". Jeho slova přinášela v přímém přenosu televize.

Témata:  Turecko banky Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy