Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zájem o penzijní fondy poklesl, spoří méně lidí než loni

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Nové údaje Asociace penzijních společností ukazují, že si na konci prvního pololetí 2016 u penzijních společností spořilo na důchod 4,574 milionu účastníků, tedy o 51 tisíc méně než na konci roku 2015.

Celkový zisk penzijních společností v letošním prvním pololetí činil 1,417 miliardy Kč, když zisk tvořily zejména transformované fondy penzijního připojištění.

Počet účastníků v tzv. účastnických fondech vzrostl od začátku letošního roku o 94.000 na 462.000. Naopak počet účastníků v transformovaných fondech, kam už lidé nemohou vstupovat, v 1. pololetí klesl o 145.000 na 4,112 milionu. Oba typy fondů jsou součástí takzvaného třetího pilíře.

Penzijní společnosti vykázaly za pololetí nárůst peněz ve třetím pilíři o 17 miliard Kč (4,9 procenta), v doplňkovém penzijním spoření vzrostly v účastnických fondech dokonce o 35 procent.

Poprvé v letošním roce mohli občané využít příležitosti uzavřít smlouvu o doplňkovém penzijním spoření také pro účastníky mladší 18 let. Za první pololetí bylo uzavřeno 7903 dětských smluv s průměrným příspěvkem 492 Kč měsíčně.

Počet účastníků s příspěvkem zaměstnavatele se stabilně udržuje kolem pětiny z celkového počtu. Průměrný příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění činil 733 Kč měsíčně a na doplňkové penzijní spoření 828 Kč měsíčně, a během pololetí tak vzrostl v tomto produktu o 15 Kč.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření pro účastnické fondy. Toto spoření je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie.

Témata:  penzijní fondy důchody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy