reklama

Kim je považován za předního odborníka na veřejné zdraví, v minulosti ale také například řídil soukromou vzdělávací instituci Dartmouth College. Nynější pětiletý mandát mu skončí 30. června 2017.

Oznámením obvykle začíná nové výběrové řízení. Banka uvedla, že bude postupovat podle kritérií přijatých pro výběr nového šéfa v roce 2012, kdy byl jmenován prezidentem právě Kim. Nominace kandidátů na nejvyšší funkci v bance prostřednictvím výkonných ředitelů SB začnou ve čtvrtek a uzavřou se 14. září.

Za možného nástupce Kima byla považována bývalá výkonná ředitelka SB Sri Mulyani Indrawatiová, ta se ale v červenci vrátila do Jakarty a stala se ministryní financí Indonésie.

Od založení SB v roce 1945 stojí v čele instituce vždy občan Spojených států. Naopak v čele Mezinárodního měnového fondu (MMF), který je sesterskou organizací SB, je zástupce Evropy. Tuto tradici ale v roce 2011, kdy se vybíral nový šéf MMF, napadly některé rozvíjející se země. Ty podpořily mexického bankéře Agustína Carstense, místo ale nakonec získala Francouzska Christine Lagardeová.