Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec TTIP? Francie chce vyjednávání zastavit

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - EU není jednotná ohledně dohody o volném obchodu s USA. Vyjednávání o TTIP nemá politickou podporu Francie, oznámil státní tajemník francouzského ministerstva zahraničního obchodu Matthias Fekl.

Francouzská vláda v září požádá Evropskou komisi, aby zastavila jednání o rozsáhlé dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unii a Spojenými státy. "Politická podpora Francie k těmto jednáním již neexistuje" a "Francie požaduje zastavení těchto jednání," řekl Fekl rozhlasové stanici RMC.

Prezident Françoise Hollande později prohlásil, že Francie nechce "živit iluzi", že dohodu s Američany se podaří najít do konce mandátu amerického prezidenta Baracka Obamy, který bude ve funkci do ledna příštího roku. Jednání váznou, strany nedodržovaly svůj postoj, "je to jasně nevyvážené", řekl Hollande v projevu k velvyslancům.

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel již v neděli řekl, že rozhovory o volném obchodu mezi Evropany a Američany v podstatě zkrachovaly.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas ale v pondělí prohlásil, že vyjednávání naopak vstupují do zásadní fáze, kdy jsou na stole návrhy většiny kapitol a kdy se začíná rýsovat podoba budoucí smlouvy.

Bílý dům v noci na dnešek uvedl, že Washington nadále hodlá dosáhnout dohody o volném obchodu s EU do konce letošního roku. "Jednání o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy plynule postupují," řekl německému listu Der Spiegel mluvčí šéfa Úřadu obchodního zmocněnce USA Michaela Fromana.

Témata:  TTIP Francie EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy