Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Transformované penzijní fondy letos vydělaly 0,85 procent

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Z dat Asociace penzijních společností ČR vyplývá, že transformované fondy v pololetí vydělaly klientům v ročním vyjádření v průměru 0,85 procenta. Téměř všechny tak překonaly inflaci, která se nyní pohybuje kolem 0,5 procenta.

"Pokud vše půjde přesně jako dosud, za celý rok bude zhodnocení u nejlepších fondů kolem jednoho procenta, v průměru kolem 0,8 procenta. V prostředí extrémně nízkých úrokových sazeb to není špatný výsledek," řekl ČTK analytik společnosti Partners Aleš Tůma.

"Pro transformované fondy je nyní obtížné generovat zisk, protože ze zákona musí investovat hlavně do konzervativních nástrojů, a například státní dluhopisy upisoval v srpnu stát s výnosem nula procent," uvedl prezident asociace Aleš Poklop.

Ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták nečeká, že by se penzijní fondy vymanily z nízkých výnosů. Průměrné zhodnocení vkladů klientů transformovaných fondů v letech 1995 až 2015 činilo 3,86 procenta. Průměrná inflace v tomto období byla 3,55 procenta.

Do transformovaných fondů nyní už lidé nemohou vstupovat, nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření v účastnických fondech. Ty už například neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta.

Témata:  penzijní fondy důchody ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy