Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec levné práce. Odbory chtějí minimálnu mzdu 11 500 korun

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Stovky odborářů se dnes sešly v hale pražské Areny Sparta na mítink s heslem Konec levné práce. Hlavním tématem akce je požadavek na zvýšení minimální mzdy na 11.500 korun.

Zaměstnanci si podle odborů zaslouží dobrou a spravedlivou mzdu, odbory proto žádají navýšení minimální mzdy, a to na 11.500 korun od 1. ledna z nynějších 9900 korun. Vláda hovoří o 11.000 korun.

"Pracovat a pobírat minimální mzdu u nás znamená být pod hranicí chudoby, to je naprosto neakceptovatelné," uvedl předseda ČMKOS Josef Středula.

Zaměstnavatelé už dřív uvedli, že jako reálné vidí přidání o 600 či 700 korun. O růstu minimální mzdy rozhoduje vláda. V koaliční dohodě se zavázala, že bude nejnižší výdělek zvyšovat po projednání v tripartitě a přibližovat ho ke 40 procentům průměrné mzdy.

ČMKOS považuje růst mezd za klíčový nejen kvůli zaostávání tuzemských příjmů za ostatními zeměmi Evropské unie, ale i proto, že zaměstnanci se více podílejí na výsledcích růstu české ekonomiky.

Průměrná mzda v Česku stoupla ve druhém čtvrtletí meziročně o 3,9 procenta, na 27.297 Kč. Reálně, po odečtení inflace, vzrostla o 3,7 procenta, nejvýrazněji za posledních devět let. Většina lidí na průměr ale nedosáhne.

Témata:  minimální mzda ČMKOS ekonomika mzdy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy