Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MMF uvolnil z programu pro Ukrajinu miliardu dolarů

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Washington - Ukrajinský prezident Viktor Porošenko uvítal dnešní rozhodnutí výkonné rady Mezinárodního měnového fondu (MMF), která schválila uvolnění jedné miliardy dolarů z úvěrového programu pro Ukrajinu.

Podle šéfky MMF Christine Lagardeové vykazuje Ukrajina vítané známky oživení bez ohledu na obtížné vnější podmínky a vážnou hospodářskou krizi. Hospodářská aktivita oživuje, inflace rychle ustupuje a důvěra se zlepšuje. Zvyšují se rovněž hrubé zahraniční rezervy a bankovní vklady. Ekonomický růst by se měl také dál zvyšovat, uvedla šéfka fondu.

Lagardeová ale také Kyjevu doporučila, aby se vyhnul změnám v daňové politice, které by způsobily vyšší deficit. Země by se měla zaměřit na zlepšení daňové a celní správy. Důležitá je také penzijní reforma, která by snížila obrovský strukturální deficit penzijního fondu a pomohla snížit fiskální deficit a veřejný dluh.

"Pozitivní rozhodnutí MMF je důkazem, že svět uznává, že reformy na Ukrajině se uskutečňují, že na Ukrajině se dějí reálné a pozitivní změny a že země se ubírá správným směrem," reagoval Porošenko. řispěje k makroekonomické stabilizaci.

Ukrajinský ministr financí Oleksandr Danyljuk minulý týden řekl, že rozhodnutí MMF uvolnit další část z úvěrového programu by mělo otevřít dveře pro emisi státních dluhopisů garantovaných vládou Spojených států. Emise v objemu jedné miliardy dolarů by měla přijít na trh do konce září.

Původně se předpokládalo, že Ukrajina v této tranši získá až 1,7 miliardy USD. Nižší částka odráží "přefázování" úvěrového programu, řekl dnes bez dalšího vysvětlení mluvčí MMF.

Šéfka ukrajinské centrální banky Valerija Hontarevová uvedla, že Ukrajina bude schopna bez problémů splnit i podmínky pro uvolnění následné tranše v objemu 1,3 miliardy dolarů.

Témata:  Mezinárodní měnový fond (MMF) Ukrajina ekonomika Petr Porošenko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy