Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahraniční dluh Česka stoupá. Vzrostl na 3,353 bilionu korun

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Předběžné údaje České národní banky ukázaly, že zahraniční dluh ČR vzrostl ve 2. čtvrtletí o 132,8 miliardy na 3,353 bilionu korun. Meziročně byl vyšší o 381,7 miliard Kč. Zadlužení se ve druhém kvartálu zvýšilo u všech sledovaných sektorů.

Dluh Česka vůči cizině odpovídá 72,1 procenta hrubého domácího produktu. V dluhu převládají závazky se splatností delší než jeden rok.

"U vládního a bankovního sektoru se především uskutečnily nákupy dluhopisů zahraničními investory," uvedla centrální banka. Podíl vládního sektoru na celkovém zahraničním dluhu činil 24,2 procenta. Zvýšilo se i zadlužení bankovního sektoru, včetně ČNB, který z celkového dluhu ukrajuje 30,6 procenta. Závazky ostatních sektorů tvoří 45,2 procenta z celkového dluhu.

Tříbilionovou hranici zahraniční dluh překonal poprvé loni. Přes dva biliony se přehoupl v roce 2010 a jeden bilion překonal na konci roku 2004.

Témata:  zahraniční dluh ČR ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy