Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dluh ČR v zahraničí vzrostl na 3,177 bilionu korun. Může za to kurzový režim ČNB

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česká národní banka dnes vydala předbežné informace o zahraničním dluhu Česka. Ten v prvním čtvrtletí vzrostl o 46 miliard na 3,177 bilionu korun, byl tedy meziročně vyšší o 220 miliard Kč. Dluh v cizině odpovídá 70,4 procenta hrubého domácího produktu.

Ve čtvrtletí se zvýšilo zejména zadlužení vládního sektoru kvůli nákupům vládních dluhopisů zahraničními investory. Podíl vládního sektoru na celkovém zahraničním dluhu se zvýšil na 24,7 procenta. Zvýšilo se i zadlužení bankovního sektoru včetně ČNB, které z celkového dluhu ukrajuje 30,3 procenta. U ostatních sektorů se závazky vůči zahraničí snížily.

Tříbilionovou hranici zahraniční dluh překonal poprvé loni. Přes dva biliony se přehoupl v roce 2010 a jeden bilion překonal na konci roku 2004.

"Na první pohled vypadá růst dluhu jako negativní zpráva, avšak ve skutečnosti jde především o důsledek fungování kurzového režimu centrální banky," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Dluhem se totiž podle něj automaticky stávají i úložky zahraničních investorů v tuzemských bankách nebo jejich nákupy na českém dluhopisovém trhu.

Investiční pozice, tedy rozdíl mezi úhrnnými zahraničními aktivy a pasivy, v prvním kvartále snížila schodek o 130 miliard na 1,266 bilionu korun. Meziročně se schodek snížil o 121,5 miliardy korun a představoval 28,1 procenta HDP. To podle Dufka ukazuje, že tuzemské firmy jsou stále aktivnější v investování do podniků v zahraničí.

Témata:  zahraniční dluh ČR ČNB CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy