Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V eurozóně se po třech měsících vrátila k růstu spotřebitelská důvěra

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel – Po třech měsících se zastavil pokles spotřebitelské důvěry v eurozóně. V září se podle zprávy Evropské unie po čtvrt roce zvýšila.

Údaje signalizují, že polevily obavy spotřebitelů z negativních hospodářských dopadů červnového referenda, ve kterém se Britové vyslovili pro takzvaný brexit, tedy odchod své země z Evropské unie.

Index spotřebitelské důvěry v eurozóně se podle Evropské komise v září zvýšil na minus 8,2 bodu ze srpnových minus 8,5 bodu. V celé unii pak index spotřebitelské důvěry vzrostl dokonce o 1,3 bodu na minus 6,4 bodu.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) tento týden snížila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,6 procenta. Odhad růstu na příští rok OECD zhoršila ještě výrazněji, a to o 0,3 procentního bodu na 1,4 procenta.

Ekonom Howard Archer ze společnosti IHS Global Insight pro agenturu Reiters uvedl, že zářijový mírný nárůst spotřebitelské důvěry v eurozóně posiluje názor, že referendum o brexitu alespoň prozatím nemá výraznější dopady na ekonomickou aktivitu v eurozóně. „Situace by se mohla změnit v roce 2017, kdy Spojené království pravděpodobně oficiálně zahájí proces odchodu," dodal.

Témata:  EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy