Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie může přijít o miliony. Deník varuje před skrytou hrozbou brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Velká Británie by při neopatrném odchodu z Evropské unie mohla zaplatit miliony liber. Stane se tak v případě, že bude vyjednávat samostatné obchodní smlouvy s evropskými státy dříve, než oficiálně požádá o odchod z Evropské unie. Uvedl to list Sunday Times.

Noviny vychází ze zprávy Evropské komise, která upozorňuje na vysoké riziko soudního sporu Velké Británie a Komise. Ten by nastal v případě, kdy by se politici snažili vyjednat ekonomickou spolupráci se státy Evropské unie dříve, než podají žádost o odchood z ní.

Dokument podle listu uvádí, že podle komise není možné zahájit vyjednávání nejen bilaterálně, ale ani u Světové obchodní organizace. Pokud se Británie nebude tímto doporučením řídit, může na ni být podána žaloba od Evropské komise, která by požadovala zaplacení milionové pokuty.

Riziko ale číhá i jinde. Podle listu nemusí obchodní snahy Británie napadnout pouze Komise, ale i jednotlivé státy EU. Riziko žaloby by tak mohlo vyústit v ukončení vyjednávání mezi Británií a Kanadou či Austrálií. I ty by se totiž měly odehrávat až poté, co Velká Británie opustí EU.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson tvrdí, že Británie zahájí formální vyjednávání o svém odchodu začátkem příštího roku a k uzavření dohody s unií nebude předpokládané dva roky možná ani potřebovat. 

Londýn je podle něj pod tlakem evropských partnerů, aby aktivoval příslušný článek 50 lisabonské smlouvy. Následně by měl do dvou let vyjednat s unií dohodu o další spolupráci.

"Mluvíme teď s našimi evropskými přáteli a partnery a očekáváme, že na začátku příštího roku pošleme dopis ohledně článku 50. V dopisu také uvedeme naše návrhy k průběhu procesu," řekl Johnson britské stanici Sky News. Tento proces ale prý možná nebude muset trvat dva roky, jak článek 50 předpokládá.

Sám Johnson se ostatně velkou měrou zasloužil o to, že si Britové v červnu odhlasovali vystoupení z EU. K dalšímu postupu se vyjádřil poté, co na toto téma vystoupil předseda Evropské rady Donald Tusk. V Bratislavě novinářům s odkazem na nedávné jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou řekl, že Británie by mohla jednání o odchodu z EU zahájit v lednu či únoru 2017.

Témata:  Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy