Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čistý zisk Tatry se minulý rok zastavil na 390 miliónech

Tatra
Tatra
Foto: Tatra

Nový Jičín - Jak dnes uvedly Hospodářské noviny, kopřivnická automobilka Tatra loni dosáhla čistého zisku 390 milionů korun, což je o třetinu víc než před rokem. Předseda představenstva Petr Rusek sdělil, že za pět let chce firma do výroby investovat téměř 1,8 miliardy korun.

Tržby Tatry činily 3,7 miliardy korun, což bylo zhruba stejně jako před rokem, letos plánuje 4,5 miliardy.

Společnost Tatra Trucks, která nyní automobilku vlastní, patří českým podnikatelům Jaroslavu Strnadovi a Renému Materovi. Ti Tatru získali v roce 2013 v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům.

V roce 2012 prodělala automobilka téměř miliardu korun a další 1,5 miliardy korun dlužila. Hlavním vstupním nákladem nových majitelů byla na jaře 2013 koupě pohledávek ve výši 650 milionů korun od dvou bank, údajně za méně než polovinu jejich hodnoty.

Automobilka Tatra vyrobila v loňském roce 858 vozidel, což bylo o 37 aut více než v roce 2014. Stejný počet vozů i prodala (v roce 2014 to bylo 850 prodaných aut). Letos chce firma vyrobit 1300 aut.

Témata:  Tatra firmy ekonomika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy