Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bankovní asociace zlepšila prognózu ekonomiky

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta z červencových 2,3 procenta. Ekonomický růst bude ovlivňovat zejména spotřeba domácností, podpořena nízkou nezaměstnaností a slabou inflací. Vyplývá to z prognózy, kterou dnes ČBA zveřejnila. Pro příští rok asociace nechala odhad růstu na 2,6 procenta.

"Do české ekonomiky se zatím viditelně nepromítají žádná z existujících vnějších rizik, jako jsou obchodní války, brexit či propad poptávky po automobilech," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Průměrná míra inflace by letos podle asociace měla být 0,6 procenta, příští rok 1,8 procenta. Průměrná míra nezaměstnanosti by měla letos činit 5,4 procenta a příští rok klesnout na 5,2 procenta.

V příštím roce bude podle analytika České spořitelny Michala Skořepy jedním z hlavních makroekonomických témat ukončení intervencí ČNB, způsob provedení a následný vývoj kurzu koruny společně s reakcí centrální banky. "Aktuálně je konsenzuální náhled na ukončení kurzového závazku ve druhé polovině roku 2017," uvedla hlavní ekonomka ČBA Eva Zamrazilová.

Vedle toho bude ekonomika ovlivněna vývojem v zahraničí. "Klíčové volby ve Francii a v Německu, zahájení brexitu, odezvy na případný neúspěch ústavního referenda v Itálii koncem tohoto roku - to vše může mít výrazné dopady na odvahu evropských firem a domácností investovat a utrácet. Díky své silné orientaci na export do Evropy nakonec důsledky těchto událostí zřetelně pocítí i česká ekonomika," uvedl Skořepa.

Ministerstvo financí v červencové makroekonomické prognóze zhoršilo odhad letošního růstu ekonomiky na 2,2 procenta z dubnových 2,5 procenta. Pro příští rok odhad úřad zhoršil na 2,4 procenta z předchozích 2,6 procenta. Česká národní banka v srpnové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta. Naopak zhoršila výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na tři procenta. Novou prognózu centrální banka zveřejní ve čtvrtek příští týden.

Témata:  ČBA ekonomika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy