reklama

Celkový přebytek hospodaření by měl ale proti letošku klesnout z 27,7 miliardy korun na 22,4 miliardy korun. Bude to však o 1,7 miliardy víc než loni. Například u obcí by měl přebytek klesnout o tři miliardy korun, u krajů asi o dvě miliardy. Uvádí to návrh státního rozpočtu na příští rok.

Na straně příjmů by měl obcím i krajům pomoci vyšší výběr daní. Kraje navíc již od letošního roku dostávají vyšší podíl na vybrané dani z přidané hodnoty, nově je to 8,92 procenta. Obce se vyššího podílu na DPH dočkají od příštího roku, naproti tomu přijdou o podíl na daní z příjmů od podnikatelů a dalších osob, které podávají daňové přiznání.

Obce by letos měly dostat z daní téměř 190 miliard korun, v příštím roce by to mělo být až 198 miliard. Jejich celkové výdaje by měly letos činit 261,2 miliardy Kč, v příštím roce by měly zhruba o 700 milionů klesnout.

Kraje by měly letos dostat z daní téměř 59 miliard korun a v příštím roce 62,2 miliardy. Nejvýznamnějším příjmem krajů jsou však přesuny peněz ze státního rozpočtu, a to hlavně do školství. Letos by tak měly kraje dostat celkem téměř 108 miliard a v příštím roce jen asi 104 miliard.