Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČEZ podal žalobu na Škodu JS kvůli potrubí v Dukovanech

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - ČEZ podal žalobu na firmu Škoda JS o náhradu škody 611 milionů korun kvůli chybným kontrolám potrubí v jaderné elektrárně Dukovany. Případem se zabývá i policie.

ČEZ odstávky vynucené chybnými kontrolami přišly loni asi na 2,5 miliardy korun. "Z důvody právní taktiky není žalována nyní celková škoda, kdy navíc ještě konečná částka není známa, protože kontroly spojené se svary ještě pokračují," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Důvodem odstávek většiny bloků Dukovan i kontrol bloků v další jaderné elektrárně ČEZ v Temelíně bylo opětovné provedení prověrek potrubí kvůli nekvalitním rentgenovým snímkům svarů. Na potrubí tak byly praskliny či jiné vady, které na snímcích nebyly vidět. Správu zařízení elektráren měla na starosti právě Škoda JS.

Firma ČEZ podala trestní oznámení na neznámého pachatele s podezřením na podvod a další oznámení podal Státní úřad pro jadernou bezpečnost, podle kterého mohl být spáchán trestný čin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti.

ČEZ v dubnu odvolal z funkcí některé pracovníky odpovědné za problémy svarů v Dukovanech. Ostatním odpovědným zaměstnancům firma významně snížila mzdu.

Témata:  ČEZ Dukovany

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy