Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Připravenost na euro v Česku se zlepšuje. Datum vstupu do eurozóny ale známo není

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Vláda dnes schválila pravidelnou zprávu ministerstva financí a České národní banky vyhodnocující plnění kritérií pro přijetí eura. Ačkoli se připravenost zlepšila, ČR zatím nebude určovat datum svého vstupu do eurozóny.

Podle zprávy o vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou plní Česká republika všechny požadavky pro přijetí eura kromě účasti v mechanismu směnných kurzů ERM-2.

"Ačkoliv se tedy vlastní připravenost ČR na přijetí eura oproti předchozím letům zlepšila a ve střednědobém výhledu budou pravděpodobně plněna všechna maastrichtská kritéria (vyjma účasti v ERM II), stále ji nelze hodnotit jako dostatečnou k přijetí společné měny. Stejně tak i situaci v eurozóně nelze hodnotit jako dostatečně stabilizovanou," uvádí materiál.

Za hlavní překážky vstupu do měnové unie materiál považuje nedokončený proces přibližování ekonomické úrovně ČR, včetně konvergence cenové hladiny, či některá omezení pružnosti trhu práce.

Stanovení termínu vstupu je v kompetenci členského státu a závisí na míře jeho připravenosti. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by Česká republika termín neměla stanovovat, dokud nezlepší stav veřejných financí a nezvýší životní úroveň v zemi ve vztahu k vyspělým státům EU. Prezident Miloš Zeman se naopak přijetí eura nebrání.

Témata:  EUR (euro) Česká republika vláda

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 13:09

Útok mečem v Londýně. Muž sekal do lidí i policistů

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy