Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurozóna pozastavila realizaci dohody o zmírnění řeckého dluhu

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Brusel - Eurozóna dnes pozastavila realizaci dohody o zmírnění dluhové zátěže Řecka. Reagovala tak na plán řecké vlády provést v prosinci jednorázovou výplatu peněz důchodcům.

Oznámil to podle agentury Reuters evropský záchranný fond ESM. Podle deníku Kathimerini si levicová vládní formace SYRIZA po oznámení záměru okamžitě polepšila ve volebních preferencích, stále ale zaostává za nejsilnější pravicovou opoziční stranou Nová demokracie o více než 11 procentních bodů.

Ministři financí eurozóny se na krátkodobých opatřeních ke zmírnění dluhové zátěže Řecka dohodli minulý týden. Opatření zahrnují například úpravy úroků či rozložení splátek do delšího časového období. Cílem dohody je snížit do roku 2060 podíl řeckého dluhu na hrubém domácím produktu o 20 procentních bodů.

Řecký premiér Alexis Tsipras však několik dnů po této dohodě bez konzultací s věřiteli z eurozóny oznámil, že jeho vláda před Vánocemi rozdělí důchodcům s nízkými příjmy celkem 617 milionů eur (16,7 miliardy Kč).

Výnosy u dluhopisů řecké vlády se v reakci na zprávu o pozastavení realizace dohody o zmírnění dluhové zátěže vyšplhaly na měsíční maxima. Dolů naopak zamířily ceny řeckých akcií, hlavní index aténské burzy uzavřel dnešní obchodování s poklesem o 3,2 procenta.

Témata:  eurozóna Řecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy